Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila vierailulla Oulun postikeskuksessa

6.6.2017

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila saapui vierailulle Oulun postikeskukseen maanantaina 29.5. Mattila oli kutsuttu keskustelemaan ajankohtaisista, Postia koskevista asioista. Tilaisuuteen osallistuivat Oulun postikeskuksen tuotantopäällikkö Keijo Kurtti, Pohjois-Suomen aluepäällikkö Tomi Huhtala, Oulu-Koillismaan alueen jakelupäällikkö Seppo Keisu, henkilöstöpäällikkö Helena Timlin ja pääluottamusmies Antero Saukkonen.

Tilaisuuden aluksi Keijo Kurtti ja Tomi Huhtala esittelivät Postin tuotannon nykytilaa Pohjois- Suomessa. Oulun postikeskuksen tiloissa työskentelee noin 500 henkilöä hallinnon, jakelun, kuljetuksen ja lajittelun tehtävissä. Lajittelussa henkilöstöä on 188. Koko Pohjois-Suomen alueella työntekijöitä on noin 1600. Postikeskuksessa käsitellään vuositasolla noin 95 miljoonaa kirjettä ja 5,5 miljoonaa pakettia. 87 prosenttia lähetyksistä käsitellään koneellisesti. Jakelun toimintaympäristö kattaa maantieteellisesti liki puolet Suomen pinta-alasta. Pisin jakelureitti on hieman alle 400 kilometriä pitkä.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan valmistelema esitys postilain muuttamiseksi tulee piakkoin eduskunnan käsiteltäväksi, ja läpi mennessään sen pelätään johtavan mittaviin henkilöstövähennyksiin. Antero Saukkonen korosti uusien palvelujen merkitystä työpaikkojen turvaamisessa. Hän toivoo sote-uudistuksen luovan uusia työmahdollisuuksia myös Postin työntekijöille. Tällaisia tehtäviä voisivat olla esimerkiksi ateriakuljetukset, kauppakassi- palvelu liikuntarajoitteisille, haja-asutusalueilla henkilökuljetukset, kirjastojen logistiikka jne. Helena Timlin huomautti, että tälläkin hetkellä ateriakuljetukset työllistävät Oulun alueella kymmeniä ihmisiä, ja sen ansiosta esimerkiksi osa varhaisjakelusta aiemmin irtisanotuista työntekijöistä on voitu työllistää uudelleen. Pirkko Mattila totesi, että Posti voi tietyin edellytyksin osallistua kilpailutukseen, kunhan sote-uudistus valmistuu.

Postilain muutosesitys sisältää monia ongelmallisia kohtia. Haja-asutusalueen jokavuotinen pakkokilpailutus tuo väistämättä lisää kustannuksia ja byrokratiaa. Kilpailutus lisää myös epävarmuutta työn jatkuvuudesta ja vaikeuttaa uusien palvelujen tuottamista. Muutosesitys velvoittaa Postin luovuttamaan osoiterekisterin kilpailijoiden käyttöön lähes vastikkeetta. Keijo Kurtti huomautti, että reilu kilpailu ei toteudu, jos Posti yrityksenä joutuu antamaan etumatkaa kilpailijoilleen tarjoamalla niille omat kilpailuvalttinsa vapaasti käytettäviksi.

Antero Saukkonen paheksui Postin päätöstä ulkoistaa osa videokoodauksesta Filippiineille. Hänen mielestään lisäpalvelujen lisäksi olisi erityisen tärkeää pitää kiinni omasta ydinosaamisalueestaan, ja pyrkiä edistämään työllisyyttä myös sillä saralla. Postin olisi tullut säilyttää videokoodaus Helsingissä ja Kuopiossa ja pyrkiä purkamaan ruuhkahuippuja Oulun videokoodauksen avulla. Tämä olisi ollut tärkeää myös siksi, että Posti on aiemmin siirtänyt toimintoja Oulusta pääkaupunkiseudulle. Saukkonen esitti toivomuksen, että hallitus omistajaohjauksen kautta asettaisi tavoitteita myös työnantajalle työpaikkojen säilyttämiseksi ja uusien luomiseksi. Työttömyys ei vähene pelkästään työttömiä kepittämällä. Hän pyysi ministeriä välittämään lämpimät kiitokset perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalolle, joka otti rohkeasti kantaa suomalaisen työn puolesta (Suomen Uutiset 8.5.2017).

Tilaisuuden päätteeksi ministeri Mattila tutustui Keijo Kurtin johdolla Oulun postikeskuksen toimintaan kävelykierroksella tuotantotiloissa. Kierroksella käytiin katsomassa myös postikeskukseen kerättyjä kilpailevien jakeluyritysten virheellisesti jakamia lähetyksiä. Mattilan näkemys oli, että Postin tulisi oikaista vääriä käsityksiä julkisuudessa, eikä ottaa kontolleen perusteettomia syytöksiä muiden tekemistä virheistä.

Teksti ja kuvat PAU:n Oulun alueen osasto 140