Oikeisto ajaa yhtiöittämistä ja yksityistämistä seurauksista välittämättä

22.2.2017

Valtion toimintojen yhtiöittäminen ja  yksityistäminen  on johtanut  useassa tapauksessa kallisiin virheisiin. Tuorein tapaus on Finavia, jossa valvonta petti ja yhtiölle aiheutui yli 30 miljoonan tappiot lainojen suojauskeinottelussa. Ministeri Bernerin toiminta esti vastuullisten saattamisen vastuuseen.

  

Yhtiöittäminen ja yksityistäminen on laajentunut viime vuosina valtionyhtiöistä kuntien liikelaitoksiin  EU direktiiveihin vedoten. Niitä on Suomessa viety alkuperäisiä ankarimpina. Tällä perusteella on yhtiöitetty mm. Oulun Energia, Oulun Satama, Oulun Jätehuolto.  Yhtiöitä on perustettu tiuhaan tahtiin mm. Oulun kaupungin ja Sairaanhoitopiirin yhteisyrityksinä Monetra Oy taloushallintoon ja Työterveysyhtiö.

 

Yhtiöittämisen välitön seuraus on yhtiölain mukainen toiminta, jossa maksimivoitto ja  liikesalaisuus on avainasiat. Hallituksen jäsenet edustavat yhtiön etua. Optiot ja muut johdon palkkiot tulevat nopeasti kuvaan mukaan. Henkilöstön työsuhteet  ja etuudet muuttuvat usein heikommaksi.  Henkilöstön vähentäminen voittojen lisäämiseksi yleistyy, henkilöstön vuokraus ja alihankinta lisääntyvät. Yhtiöittämisen yksi tavoite on saattaa myyntiin julkista omaisuutta.

 

Yhtiöittämisellä ei tunnu olevan mitään rajaa. Yhtiöittämistä suunnitellaan nyt valtion väyläomaisuuteen ja sote-uudistuksessa sotepalveluihin. Kyseessä on rahan vallan kasvattaminen  kuntien ja valtion vallan kustannuksella. Väyläomaisuus on sähköverkkoihin verrattavaa monopolitoimintaa,  jonka yksityistämisestä on jo karvaat kokemukset tässäkin maakunnassa.

 

Yksityistäminen on nykyisen oikeistopolitiikan kiireellinen tehtävä seurauksista välittämättä.  Kuvitellaan että yksityistämisen jälkeen ei ole paluuta entiseen julkiseen toimintaan.  Jarru tälle kehitykselle on kansalaisten käsissä.

 

Mikko Viitanen, kauppatieteiden lisensiaatti, kaupunginvaltuutettu