Lehtileike Talouselämä 24.8.2016

24.8.2016

TALOUSELÄMÄ 24.8.2016 - KOMMENTTI

Kommentti: Posti laatikkoon syrjäseudulla viisi kertaa viikossa? Näin se onnistuisi

Pekka Lähteenmäki 24.8. 11:33

Sukulaiset olivat ihmeissään: viikonlopun sanomalehtiä ei tullutkaan. Eikä niitä tullut naapuriinkaan. Tietoa muutoksista ei ollut myöskään sanomalehden asiakaspalvelussa pariin viikkoon.

Vähitellen totuus valkeni. Lehtien jakeluyhtiö oli muuttanut reunimmaisia reittejään ja jatkossa viikonlopun sanomalehdet tulisivat maanantain päiväpostissa. Tai ehkä ne voisi noutaa yli parin kilometrin päästä kyläkaupalta. Sieltä mistä postia oli tapana noutaa viimeksi kultaisella 60-luvulla.

Tiistaista tulee välipäivä 

Tarina ei ole Lapista eikä Kainuusta, vaan eteläsuomalaiselta maaseudulta, jossa pari naapuria on sentään huutomatkan päässä.

Koska jaettava vähenee, ovat jakeluyhtiöt tehneet pieniä, mutta asiakasta ärsyttäviä reittimuutoksia.

Isompi muutos on tapahtunut Postin päiväjakelussa, joka tuo monin paikoin vanhalta haisevan sanomalehden laatikkoon vasta iltakuudelta. Todella isot järistykset ovat kuitenkin postin ja sanomalehtien jakeluun vasta tulossa.

Ensinnäkin ensi vuonna Posti ei enää tiistaisin jaa postimerkillä varustettuja kirjeitä. Yhtiö tulkitsee postilakia niin, että tämän se voi tehdä.

Tosin ensi vuonna uusiksi menee koko postilaki. Vielä tänä syksynä hallituksen pitäisi tuoda lakiehdotus eduskuntaan. Siinä määritellään kuinka monena päivänä Postin pitää jakaa postimerkillä varustettuja kirjeitä eli yleispalveluvelvoitteen alaista postia: viitenä kuten Ruotsissa vai kahtena kuten Tanskassa?

Onko mitään väliä, tuleeko joulukortti tai kiitoskirje tänään vai huomenna? No eipä juuri mitään, ei edes kuluttajatutkimusten mukaan.

Lukijasta tulee liian kallis

Pointti onkin siinä, että jos Posti vähentää jakelupäiviään, tulee sanomalehtien jakamisesta päiväpostissa entistä kalliimpaa. Päiväjakelussa kulkee joka päivä noin 200 000 - 260 000 sanomalehteä. Se on noin 15-20 prosenttia yli kolmena päivänä viikossa ilmestyvien lehtien levikistä. Loput kulkee varhaisjakelussa.

Jos Suomi valitsee uudessa postilaissa kolmipäiväsen kirjejakelun tai peräti Tanskan kaksipäiväisen mallin, ei jakajalla usein ole laatikolle muuta asiaa kuin sanomalehti. Se näkyy hinnoissa. Jo nyt Posti voi laskuttaa lehden lauantaijakelusta kolminkertaisesti arkeen verrattuna.

Todennäköisesti sanomalehtiyhtiöt alkavat silloin jakaa raja-alueiden lehtiä entistä enemmän omien jakeluyhtiöiden kautta ja yhä useammin yhteisiin heittolaatikoihin - sinne kyläkaupalle. Silloin postilaki heikentää kansalaisten palveluja asiassa, jota se ei edes säätele.

Tervetuloa Uuteen-Seelantiin

Suomen kannattaisikin uudessa postilaissa valita Uuden-Seelannin malli. Viime vuodesta lähtien posti on Uudessa-Seelannissa jaettu kolmesti viikossa kaupungeissa ja viisi kertaa viikossa maaseudulla.

Asutustiheydeltään Suomea muistuttava maa on avannut markkinoita niin, että New Zealand Post voi ostaa jakeluja alihankkinoilta.

Tässä olisi hyvä malli Suomenkin postilaiksi. Kaupungissa asukkaat tuskin huomaisivat siirtymistä kolmipäiväiseen jakeluun, sillä sanomalehti tulisi edelleen laatikkoon varhaisjakelussa joka päivä.

Maaseudulla säästöjä tulisi, kun kaiken postin voisi jakaa lehtiyhtiön oma jakeluyhtiö, joka jakaisi siis samalla kertaa päiväpostin ja sanomalehden.

Sanomalehden jakelu maaseudulle ei tässäkään tapauksessa halvaksi muutu. Ratkaisu olisi tietysti tarjota lukijalle digilehti ja kylkiäisenä tabletti, mutta kaikki eivät sitä vielä halua. 

Tai sittenkin tukiaisia

Jos Suomi ei kykene tekemään tehokasta mallia postinjakoon, saamme pian kaikki maksaa tukiaisia.

Jakelutukea haja-asutusalueiden sanomalehdille ehdotti jo kesällä Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen. Aiemmin sitä on esittänyt kaksi selvitysmiestä: Harri Pursiainen vuonna 2010 ja Tuomas Harpf vuonna 2014.

Aiheesta lisää

21.8. 08:39

Postinjakajien ruohonleikkuu menestyi yli odotusten - jatkoa seuraa

12.8. 06:16

Turun seudulla se tapahtui jo - Yle: Seuraavaksi Posti kerää pois lähes 30 % kirjelaatikoistaan tässä maakunnassa

Kiinnostavaa nähdä, mikä on hallituksen esitys. Todennäköisesti keskustan ja perussuomalaisten on poliittisesti kivutonta, helppoa ja jopa hyödyllistä harventaa jakelua kaupungissa.

Tässä tapauksessa se olisi myös järkevämpää.