Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen: Postin kuunneltava henkilöstöä

27.1.2016

Tiedote 27.1.2016

 

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen:

 

Postin kuunneltava henkilöstöä

 

Valtionyhtiö Posti on ilmoittanut vähentävänsä jopa 860 työntekijää. Taustalla ovat Postialan muutokset ja kansainvälinen kilpailu. Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hännisen mukaan Posti ei toimi vastuullisen työnantajan tapaan, kun se on antanut tilanteen kärjistyä. Hän perää valtio-omistajalta toimia jätti-irtisanomisten vuoksi.

 

- Posti on yhteiskunnallinen peruspalvelu, jolla on merkitystä niin aluetaloudelle kuin verotuloille. Miten Posti voi edes selvitä kaikista velvoitteistaan näin massiivisten vähennysten jälkeen? Ei ole kenenkään etu, jos Posti ei kulje ajallaan, sanoo Hänninen.

 

Hänninen muistuttaa, että postialan muutos ei ole työntekijöiden syytä. Koko postiala ei myöskään ole kriisissä, ja työntekijöitä tulee uudelleenkouluttaa kannattaviin ja kasvaviin toimintoihin. Nettikaupan seurauksena paketit ovat tuottava bisnes, jossa on kasvun mahdollisuuksia.

 

- Muutostilanteessa vastuulliseen työnantajapolitiikkaan kuuluu riittävästä muutosturvasta huolehtiminen. Tulevaisuuteen katsomisen sijaan jatkuva epävarmuus ja entiset ylimitoitetut irtisanomiset ovat johtaneet henkilöstön uupumiseen.

 

Viimeksi syksyllä Postin epäiltiin kaavailleen vuokratyöntekijöiden käyttöä lakon ajaksi. Nyt väläytellään esimerkiksi irtisanottujen takaisinottovelvoitteeseen heikennystä.

 

- Onko ylisuurten irtisanomisten takana taas vastaava vuokratyövoiman veivaus? Selvää on, että ainakaan työntekijöiden motivaatio ei voi olla kovin korkea jatkuvien yt-neuvotteluiden vuoksi.

 

Valtionyhtiö Postin on Hännisen mukaan toimittava esimerkillisenä työnantajana. Siihen kuuluu työntekijöiden arvostus ja kuuleminen, ja työntekijöiden ottaminen aidosti mukaan postipalveluiden tulevaisuuden kehittämiseen. Heillä on siinä myös paras osaaminen.

 

- Nyt kun työmarkkinoilla haetaan koko Suomen tulevaisuuden tärkeitä ratkaisuja, tulee hallituksen vastuullisella omistajaohjauksella näyttää esimerkkiä siitä, että Suomessa löytyy yhä kykyä aitoihin ja rakentaviin ratkaisuihin. Pääministerin on siirryttävä sanoista tekoihin. Valitettavasti valtionyhtiö Posti näyttää muulle Suomelle surkeaa esimerkkiä.

 

Lisätietoa:

Katja Hänninen

Kansanedustaja

0505123325

 

Tiedotteen välitti:

Jan Koskimies

Eduskuntasihteeri / Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä