TYÖPAIKKAINFO 1/2016

8.1.2016

TYÖPAIKKAINFO 1/2016

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn jäsentiedote 8.1.2016

Työtapaturma- ja ammattitautilaki voimaan 1.1.2016

Työtapaturma- ja ammattitautilaki 459/2015 (TyTAL) tuli voimaan 1.1.2016. Työtapaturma- ja ammattitautilaki koskee vain ansiotarkoituksessa tehtyä työtä. TyTAL:ssa on yhdistetty kolmen lain: tapaturmavakuutuslain (608/1948), ammattitautilain (1343/1988) ja tapaturmavakuutuslain perusteella korvattavasta kuntoutuksesta annetun lain (625/1991; jäljempänä kuntoutuslaki) säännökset.

TyTAL:a sovelletaan vahinkotapahtumiin, jotka sattuvat 1.1.2016 tai tämän jälkeen. Tätä aikaisemmin sattuneisiin vahinkotapahtumiin sovelletaan edelleen tapaturmavakuutus-, ammattitauti- ja kuntoutuslakeja.

Työntekijän on tehtävä tapaturmailmoitus esimiehelle välittömästi tapaturman satuttua ja mentävä lääkäriin viimeistään saman päivän kuluessa.

Työnantajan on tehtävä ilmoitus vakuutusyhtiöön 10 arkipäivän kuluessa, siitä kun työnantaja sai tietää työntekijälle sattuneesta työtapaturmasta tai epäillystä ammattitaudista.

Vakuutusyhtiön on annettava päätös viimeistään 30 vuorokauden kuluessa siitä, kun se sai kaikki korvauskäsittelyssä tarvittavat asiakirjat. Nykyisen lain mukaan enimmäiskäsittelyaika on kolme kuukautta.

Työtapaturman määrittely uudistuu

Uudessa laissa on säädetty nykyistä lakia yksityiskohtaisemmin siitä, mikä on työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta korvattava vahinkotapahtuma. Yksityiskohtaisuus näkyy esimerkiksi siten, että uusi laki sisältää erilliset pykälät työssä, työntekopaikan alueella ja työntekopaikan alueen ulkopuolella sattuneista tapaturmista.

Muun muassa tapaturman ja korvattavan tapaturmavamman välillä vaadittava lääketieteellinen syy-yhteys on kirjattu uuteen lakiin.

Tämä syy-yhteys on loukkaantuneen voitava näyttää toteen ja se onnistuu parhaiten, kun käy lääkärissä pienemmästäkin työtapaturmasta heti samana päivänä. Näin on helpompi lääkärinlausunnossa osoittaa vamman/sairauden syntyneen juuri sattuneesta työtapaturmasta.

Lisäksi erikseen säädetään muun muassa koulutuksessa, virkistystilaisuudessa ja terveydenhuoltokäynnillä sattuneista tapaturmista.

Etuuksiin ei olennaisia muutoksia

Etuudet säilyvät pääsääntöisesti ennallaan. Lakiin on kuitenkin kirjattu nykyinen oikeus- ja korvauskäytäntö. Muutoinkin laki on kirjoitettu nykyistä yksityiskohtaisemmin, kuten perustuslaki edellyttää.

Vakuuttamisvelvollisuuden määrittely muuttuu

Keskeinen muutos tapahtuu työnantajan vakuuttamisvelvollisuudessa. Jos työnantaja maksaa työntekijöilleen palkkaa yhteensä yli 1 200 euroa vuodessa, on työnantajan otettava työtapaturma- ja ammattitautivakuutus työntekijöilleen.

Tapaturmavakuutuslaissa työnantajan vakuuttamisvelvollisuus määriteltiin työnantajan teettämien työpäivien lukumäärän mukaan, jos työnantaja teetti yli 12 työpäivää kalenterivuodessa, piti työnantajan ottaa lakisääteinen tapaturmavakuutus.

Yrittäjän määrittely muuttuu työeläkelakia vastaavaksi. Yrittäjän eläkevakuutuksella vakuutetun henkilön ei tarvitse uudenkaan lain mukaan vakuuttaa itseään työtapaturmien, mutta hän voi ottaa itselleen vapaaehtoisen yrittäjän tapaturmavakuutuksen. Yrittäjän perheenjäsenet on vakuutettava kuten työntekijät.

Pieniä vinkkejä uudesta korvauskäytännöstä

Etätyötä tekevän suunnittelijat tietokone putoaa kotona työtä tehdessä jalanpäälle, jolloin pikkuvarvas murtuu – korvataan työtapaturmana

Postinlajittelija syö omia eväitä työpaikan taukotilassa. Omia eväitä syödessä, purressa, hänen hampaansa osuu johonkin kovaan ja lohkeaa – uuden lain mukaan korvataan

Postin myymälässä työskentelevä myyjä nostaa asiakkaan lattialle jättämää pakettia häkkiin. painavan paketin nostaminen aiheuttaa selkälihaksen venähdyksen ja kipeytymisen. Työntekijä hakeutui työterveyshuoltoon samana päivänä ja hänelle määrättiin viikon sairausloma. – korvataan työliikekipeytymisenä, joka on tapahtunut ilman työtapaturmaa työntekijän suorittaessa yksittäistä kuormittavaa työliikettä.

Laki kokonaisuudessaan

Laki kokonaisuudessa löytyy osoitteesta: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150459

Säännösten yksityiskohtaiset perustelut löytyvät hallituksen esityksestä (HE 277/2014 vp) siihen linkki löytyy mm. tapaturmakeskuksen sivuilta http://www.tvl.fi/fi/TyTAL/

Alla olevasta linkistä löytyy opas Työtapaturman ja ammattitaudin ilmoittaminen – Opas työpaikkojen käyttöön :

http://www.tvl.fi/templates/vinha/services/download.aspx?fid=330612&hash=734a27274e5c9615fe686b3 923f88afee65425d8fb8f582508c641c307f48295