Postin töiden ulkoistaminen Filippiineille on moraalitonta

9.5.2017

 

Tiedote. Julkaistu: 09.05.2017 klo 09:10
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry

Posti on siirtämässä Helsingistä ja Kuopiosta tunnistamattomien osoitetietojen käsittelyä eli videokoodausta Hollannin postin PostNL Data Solutionsin kautta kesäkuussa Filippiineille. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU pitää suomalaisten työpaikkojen ulosliputtamista valtionyhtiöstä moraalittomana.

PAUn saamien tietojen mukaan videokoodaus teetetään Filippiineillä vuokratyöläisillä, joilla ei ole käytännössä mitään oikeuksia.

- Videokoodaajat eivät ole Filippiinien Postissa töissä, eikä meillä ole heidän palkkatasosta mitään tietoa. Vuokratyöntekijöillä ei ole työsuhdeturvaa, eivätkä he voi kuulua ammattiliittoihin. Valtionyhtiöiden työntekijät ja virkamiehet eivät voi ajaa oikeuksiaan lakolla ja neuvotteluoikeudetkin ovat rajallisia, sanoo Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin filippiiniläinen, Kaakkois-Aasian aluekoordinaattori Orlando Quesada.

Lisäksi Quesada muistuttaa, että ammattiliittojen asema Filippiineillä on erittäin heikko verrattuna Suomeen. Maan 45 miljoonasta työntekijästä ainoastaan 5-10 prosenttia kuuluu ammattiliittoihin.

- Tiedossamme on, että Filippiineillä kokoaikainen postinjakaja ansaitsee keskimäärin 260 euroa kuukaudessa. Osoitetietojen käsittelystä maksetaan tuskin edes sitä, huomauttaa PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Videokoodaus on mahdollistanut työn jatkumisen

Videokoodauksen ulkoistaminen ei Postin mukaan aiheuta suoria irtisanomisia, mutta kadottaa yli 30 henkilön työpanoksen. Videokoodaus on fyysisesti postikeskusten keveintä työtä ja on laajan työnkierron kautta mahdollistanut monen osittain työrajoitteisen työskentelyn jatkumisen. Kolmenkymmenen työpaikan katoamisen ja välillisesti kolmenkymmenen uuden työttömän luomisen lisäksi voidaan operaatiosta olettaa syntyvän merkittäviä työkyvyttömyyseläkekuluja. 

Hyväksyykö Lintilä ulkoistuksen ?

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU haluaa omistajaohjausministeri Mika Lintilältä (kesk.) vastauksen siihen, hyväksyykö ministeri valtion omistaman yhtiön töiden ulkoistamisen Filippiineille? Työllisyys on yksi hallituksen kärkihankkeista, jonka pitäisi näkyä myös valtionyhtiöissä.

Lisätietoja: Heidi Nieminen, puheenjohtaja, puh. 050 340 3217

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry on Postin henkilöstöä edustava työntekijä- ja toimihenkilöjärjestö. PAU:n jäseniä työskentelee myös muissa yrityksissä, OpusCapitassa, Avarn Security Oy:ssä ja Ahvenanmaan postissa. PAU on noin 28 000 jäsenellään alansa vahva edunvalvoja, joka ajaa jäsentensä taloudellisia, ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja.